Vandaag 14-11-2017 is het precies 20 jaar geleden (toen een vrijdag) dat de sporthal de Wiegerd door brand verwoest werd.

wiegerd02

 

Herinneringen komen boven.
Aan het werk aan de Oranjelaan te Valkenburg (tegenover de brandweer kazerne) werd de rust verstoord door uitrukkende brandweerauto’s met loeiende sirenes. Dit is serieus dacht ik nog. Waar zou brand zijn? Uit het raam kijkend zag ik flinke rookontwikkelingen boven Valkenburg (oost). Het zal toch niet ……!! Al snel werd de angst bevestigd. De Wiegerd staat in de fik. Snel de jas aan en richting sporthal gerend. De rookontwikkeling werd heviger. Aangekomen werden we op afstand gehouden door de Brandweer en stonden al vele nieuwsgierigen maar ook betrokkenen (sporters, clubbestuurders, medewerkers, oude en nieuwe kantine-exploitanten) met de tranen in de ogen te kijken dat onze sporthal niet meer te redden was. Meteen flitst door je hoofd: wat nu (morgen gelukkig uitwedstrijden), onze ballen en andere materialen, hoe verder??? Er bleek bij dak werkzaamheden brand te zijn ontstaan. De sporthal en zwembad (geopend in 1978) waren niet meer te redden. Hier kunnen we niks doen. Even bij Charel en Annie naar binnen. Hier volgt al een klein overleg wat te doen. Voor zaterdagmorgen een crisisoverleg plannen. Diverse mensen via telefoon (Facebook werd nog niet gebruikt) uitgenodigd. Zaterdagmorgen komen we direct bij elkaar.

sec 50 jaar 201

Dezelfde vrijdagavond al contacten gelegd met sporthallen en geprobeerd om te achterhalen waar nog vrije uren waren om eventueel te trainen en wedstrijden te spelen. Zaterdagmorgen: met behulp van ledenlijsten en telefoonboeken trainers en leden geïnformeerd.

sec 50 jaar 202

Samen een brief voor alle leden opgesteld (de verenigings-kopieerapparaat draaide overuren) en bezorgd.

sec 50 jaar 203

Uiteindelijk vonden we snel vervangende ruimten. De trainingen konden ondergebracht worden bij Stella Maris (toen nog 2 gymzalen) en de Plenkertschool (1 gymzaal). De thuiswedstrijden werden op vrije uren in de Sporthal de Geusselt te Maastricht gepland. De bar van hotel Op de Boud (Roevoetsstraat) werd voor de rest van dit seizoen als clublokaal gebruikt. Gelukkig werd een groot deel van onze ballen en de prijzenkasten gered. Er volgden vele vergaderingen. Herbouw op dezelfde locatie of toch op een andere locatie. Wellicht mooi moment om er een theaterzaal aan toe te voegen? Kiezen voor een wedstrijd bad? Verenigingen gingen aan de slag met plan van wensen. Diverse locaties werden bekeken. Het maken en realiseren van plannen zou enkele jaren gaan duren. Hier kon de sport niet op wachten. De zwemmers werden ondergebracht in Walem (vakantiepark) en voor de sporters kwam er een nood-hal. Een luxe “Neptunes” tent met sportvloer, douches en een Kantine.

 

20-04-2002-D1-2

20-04-2002-H2-Cantine2

20-04-2002-JB-1

 

Hier konden we enkele jaren trainen en wedstrijden spelen. het was soms behelpen maar had ook zijn charmes. Er werd uiteindelijk gekozen voor een multifunctioneel centrum in de Plenkertstraat op de plaats waar voorheen Scala Jumbo dancing, Hotel Berg en Dal, Pension Corona maar ook Centrum Cocarde stond. Sport en Recreatiecentrum Polfermolen werd in augustus 2002 in gebruik genomen en is nu dus al ruim 15 jaar in gebruik.
Kijk op onze facebookpagina naar het fotoalbum. Via volgende link is er ook een filmpje over de brand beschikbaar.